De Teufelsmauer

  Een strijd om land. Tussen de duivel en god. En een weddenschap: het land, dat de duivel binnen één nacht in een reusachtige muur veranderd, kan de duivel houden. Zo begint de vermoedelijk bekendste sage rondom de Teufelsmauer - de duivelsmuur, waarvan de resten de mensen sinds eeuwen magisch aanspreekt.

  De Teufelsmauer is een rotsformatie uit hard zandsteen in het noordelijke Harzvoorland. Tussen Ballenstedt in het zuidoosten en Blankenburg in het noordwesten, op een lengte van 20 kilometer is de Teufelsmauer op 3 plaatsen te zien. Te beginnen met de Gegenstein bij Ballenstedt en eindigend tussen Timmenrode en Blankenburg met het Hamburger Wappen, de Heidelber en de rotsformaties Großvater en Großmutter.

  Teufelsmauer (Foto: Matthias Haltenhof)

  Het waarschijnlijk markantste deel van de Teufelsmauer bevindt zich ten zuiden van Weddersleben en strekt zich tot Warnstedt. Hier vindt u op een lengte van twee kilometer de Königstein, de Mittelsteinen en de Papensteine.

  Der rotsforamties staan sinds 1833 en 1852 onder monumentenzorg. Sinds 1935 is de Teufelsmauer bij Weddersleben ook een beschermd natuurgebied en is daarmee een van de oudste natuurgebieden in Duitsland.

  Door de bijzondere vormen zijn vele sagen en legenden rondom de bizarre rotsen ontstaan. Gefascineerd door de geologie van de Teufelsmauer bezocht in 1784 ook Goethe de zandsteenmuren. In augustus 2009 werd met de opening van de Teufelsmauerstieg een 35 kilometer lange wanderweg ingewijd, die van Ballenstedt naar Blankenburg langs alle rotsformaties van de Teufelsmauer komt.

   

  Der Teufel vor seinem unvollendeten Werk (Foto: Michael Hesse)

  De Sage van de Teufelsmauer

  Ooit zou de duivel, god het voorstel hebben gedaan , de natuur onder elkaar op te delen. Daarvoor wilde de duivel een grote muur als scheiding tussen de beide Rijken. God ging hierin mee, wilde echter als voorwaarde dat hij in een nacht, tot het kraaien van de haan klaar moet zijn.

  Een boerenvrouw, die haar haan op de markt wilde verkopen, kwam die nacht langs de plaats waar de duivel zijn werk verrichtte. Toen zij dit zag schrok ze, struikelde en de haan begon te kraaien. De duivel dacht, dat hij zijn werk niet op tijd volbracht had en vernietigde de muur die bijna klaar was.